Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Περιγραφή μαθήματος

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές στην μεθοδολογία της θεατρολογικής έρευνας, στην δομή, την σύνταξη των επιστημονικών κειμένων, στην χρήση των βιβλιογραφικών πηγών και αρχείων (διαδίκτυο – βάσεις δεδομένων) Ασχολείται με τα μεθοδολογικά προβλήματα που προκύπτουν από την μελέτη και την τεκμηρίωση της ιστορίας του θεάτρου (θεατρικά προγράμματα – φωτογραφίες αφίσες κλπ.).
Στα πλαίσια του μαθήματος οι φοιτητές θα πρέπει να ολοκληρώσουν την προπτυχιακή εργασία τους, έκτασης 30 σελίδων.
Η εκπόνηση της εργασίας αποτελεί μία πρώτη προσέγγιση στην έρευνα της Θεατρολογίας και θα πρέπει να καλύπτει τα ενδιαφέροντα των φοιτητών όλων των κατευθύνσεων του τμήματος:
α/Θεατρολογίας,
β/Σκηνοθεσίας – Υποκριτικής,
γ/Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας,
δ/Χορού.
Το μάθημα εκτείνεται στα δυο εξάμηνα του 2ου έτους (Δ΄& Ε΄) και αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα όλων των κατευθύνσεων.
Τα θέματα των προπτυχιακών εργασιών αποτελούν ατομικές επιλογές, κατά αποκλειστικότητα, που ο φοιτητής προτείνει και η διδάσκουσα εγκρίνει με βάση τους στόχους του μαθήματος.
Το κάθε θέμα είναι μοναδικό.
Υπάρχουν ομαδικές ερευνητικές εργασίες στις οποίες οι φοιτητές που συμμετέχουν έχουν την ευθύνη, ο καθένας ξεχωριστά για το δικό του ερευνητικό πεδίο, ενώ όλοι μαζί συνθέτουν ένα κοινό θέμα.
Κρίνεται απαραίτητη η παρουσία των φοιτητών στο μάθημα. Ωστόσο η διδάσκουσα επικοινωνεί μαζί τους μέσω διαδικτύου ώστε να επιβλέπει την εξέλιξη των εργασιών. Σε καμία περίπτωση η ολοκλήρωση της προπτυχιακής εργασίας δεν μπορεί να βασιστεί στην «διαδικτυακή συνομιλία» της διδάσκουσας με τους φοιτητές!